Otkrijte tri prekrasne nove pješačke staze!

Jeste li medvjed, ris ili vuk?

U kakvoj ste formi? Jeste li za šetnjicu, jogging ili nordijsko hodanje? Osjećate li se danas kao vuk, ris ili medvjed? Pokažite nam na jednoj od novouređenih obilježenih pješačkih staza koje su od sada kroz cijelu godinu otvorene za sve ljubitelje prirode, od najmlađih do najstarijih, od potpunih amatera pa do prekaljenih profesionalaca. Javna ustanova Baraćeve špilje uredila je unutar zaštićenog područja tri kružne staze koje nose nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području Značajnog krajobraza – vuku risu i medvjedu. Odaberite stazu baš po vašem guštu, pratite markacije i uživajte!

S dužinom od 1,2 km, Vučja staza je najkraća i pogodna je za početnike, ali je i praktičan izbor za rekreaciju dok čekate red za obilazak Gornje Baraćeve špilje. Prepoznat ćete je po narančastim markacijama šapice vuka.

Risja staza duga je 3,1 km i idealna je za ugodnu obiteljsku šetnju u trajanju do 90 minuta. Pratite modre markacije i šapice risa – i uživajte u aktivnom obiteljskom druženju. 

Ako ste pak željni pravog izazova, izazivamo vas da odaberete Medvjeđu stazu dugu 7,5 km na kojoj bez problema možete izgubiti dobra 3 do 4 sata. No zato ćete na ovoj stazi pronaći najljepše vidikovce, šumske izvore, potoke i brojne špilje. Samo pratite crvene markacije s medvjeđim šapama i prepustite se avanturi!

(IKONA ŠIŠMIŠ) Više o pješačkim stazama u režiji Baraćevih šplilja doznajte ovdje, a kartu pješačkih staza preuzmite ovdje

Uskoro i Staza ledenog doba!

Čak i ako uspješno pokorite sve tri naše nove pješačke staze, morat ćete se vratiti po još jer uskoro se na području Baraćevih špilja otvara spektakularna nova Poučna staza Ledenog doba kojoj je cilj na interaktivan i atraktivan način posjetiteljima približiti i predočiti vrste koje su svakodnevno obitavale na ovim područjima u pleistocenu (ledenom dobu). Zbog njegova neprocjenjivog povijesnog, kulturnog i ekološkog značaja, ovaj projekt u potpunosti financira Europska Unija, a mi jedva čekamo da vam uskoro objelodanimo sve njene prirodne ljepote i arheološka čudesa!