Speleon

Centar podzemne baštine

Speleon je velebni objekt kružnog oblika koji se prostire se na čak 1200 m², od toga je 850m² namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija.

Ulaz Speleona projektiran je u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje, dok je filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnim dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija. Da bi se sve to ostvarilo bilo je potrebno mnogo stručnih i entuzijastičnih pojedinaca.

Baraćeve špilje dobro su poznato nalazište brojnih ostataka životinja iz ledenog doba, i do sada su posjetitelji u Gornjoj Baraćevoj špilji imali priliku vidjeti ostatke špiljskog medvjeda koji dočaravaju mjesto na kojem je ova pleistocenska zvijer upravo i pronađena. No sve do danas nisu mogli vidjeti kako su sve te životinje izgledale doista. U atriju Speleona nalazi se odgovor na ovo pitanje jer tamo posjetitelje čekaju hiperrealistične replike egzotičnih životinja koje više ne nastanjuju ova područja, ali su na njima obitavali u vrijeme ledenog doba. U Speleonu će se tako susresti s vunastim nosorogom, špiljskim lavom, špiljskim medvjedom, vukom te hijenom.

Spoj suvremene tehnologije i prapovijesti

U atriju Speleona posjetitelje čekaju hiperrealistične replike egzotičnih životinja koje više ne nastanjuju ova područja, ali su na njima obitavali u vrijeme ledenog doba, a možete vidjeti vunastog nosoroga, špiljskog lava, špiljskog medvjeda, vuka te hijenu.

Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije te multitouch ekrani. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.

Informacije za posjetitelje:

  • Otvoren za posjećivanje tijekom cijele godine svaki dan u tjednu (radno vrijeme razlikuje se po mjesecima)
  • Obilazak centra isključivo uz stručno vođenje – uključeno u cijenu ulaznice
  • Obilazak centra u trajanju od 45 minuta do 1 sat
  • Nije potrebna prethodna najava za individualne posjetitelje, obitelji i grupe s manje od 15 osoba
  • Sadržaji su prilagođeni svim uzrastima
  • Sadržaji su prilagođeni osobama s invaliditetom
  • Kućnim ljubimcima nije dozvoljen ulaz

Sve informacije o cijeni ulaznica i radnom vremenu: https://baraceve-spilje.hr/posjeti-speleon/

Možda vam se svidi