Baraćeve špilje

Muzej koji priroda stvara milijunima godina

Plitvički kraj svoju ljepotu, plodnu zemlju i bajkovito okruženje duguje tajnovitom krškom podzemlju djelić kojega posjetitelji mogu upoznati u Baraćevim špiljama. Od 150 špilja koliko krije podzemlje ovog kraja, za javnost su otvorene samo Baraćeve špilje po kojima je cijelo zaštićeno područje dobilo ime. Doći na destinaciju i ne posjetiti ovo čudesno djelo koje Majka Priroda oblikuje milijunima godina, bio bi grijeh. 

Osvijetljenim putem između velebnih siga posjetitelje vodi stručni vodič od kojega će u jednosatnoj šetnji doznati sve o tisućljetnom nastajanju ovog podzemnog blaga i vrijednim arheološkim nalazima. 

Svaki djelić ovog spomenika prirode potpuno je fascinantan, od samog ulaza i Dvorane guano, kroz Dvoranu slonovih nogu prepunu stalagmita, stalaktita i do desetak metara visokih stupova (stalagnata), preko nekadašnjeg staništa špiljskog medvjeda i Zmajevog ždrijela, pa sve do Dvorane izgubljenih duša. A onda će pri kraju posjeta na trenutak priča stati i pretvoriti se u apsolutnu tišinu i mrak kako bi posjetitelji taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom. Svi posjeti organizirani su u pratnji vodiča. Vrijeme polaska nije unaprijed određeno, već se formira prema dolasku posjetitelja, a vrijeme čekanja na polazak je od 10 do 45 minuta. Temperatura u špilji uvijek je oko 9 stupnjeva, tijekom cijele godine, pa je poželjno sa sobom imati prikladnu odjeću i obuću.

Možda vam se svidi