Ljepote Plitvičkih dolina

Dobrodošli u Plitvičke doline, destinaciju koja objedinjuje spektakularnu prirodnu baštinu s atraktivnom ponudom za aktivni turizam. Ovo čarobno područje smjestilo se na tek koji sat vožnje od Zagreba, ali i od turističkog Jadrana te privlači ljubitelje prirode i avanturiste iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja.

Svaki korak kroz Plitvičke doline je poput putovanja kroz slikovitu paletu prirodnih čuda i zato dopustite da vas inspiriraju svojom jedinstvenom ljepotom. Uz široki spektar aktivnosti koje vas čekaju, prepustite se i uživajte u zelenim dolinama, riječnom kanjonu i planinskim vrhovima. Ovdje se priroda i avantura susreću na način koji će vas ostaviti bez daha, dajući vam osjećaj ispunjenosti kojeg ćete se uvijek rado sjetiti.

Koračaj putevima netaknute prirode

U Plitvičkim dolinama svatko ima priliku pronaći aktivnosti koje odgovaraju osobnim željama i interesima. Bez obzira jeste li avanturist koji traži svoju dozu adrenalina ili više preferirate opušteni boravak uz žubor potoka, cvrkut ptica i osjećaj sunčevih zraka na licu, ovdje imate sve na jednom mjestu.

Želite li uživati na vidikovcima koji nagrađuju trud panoramskim pogledom dok gledate izlazak ili zalazak sunca? Na pravom ste mjestu jer ljubitelje pješačenja čekaju brojne staze koje pružaju priliku za istraživanje netaknutih područja. Obitelji s djecom mogu uživati u šetnjama poučnim stazama ili zajedničkom pikniku uz čiste potoke, a romantične šetnje kroz šumu pružaju idealno okruženje za parove koji u miru žele provesti vrijeme zajedno. Ukoliko želite aktivniji boravak, zahvaljujući prirodnoj raznolikosti dolina, svoje vrijeme možete provesti uz trekking ture do Plitvičkih jezera ili se tehnikom nordijskog hodanja uspeti na planinu koja dijeli Hrvatsku od Bosne i Hercegovine.

Nedavno smo upravo na području Plitvičkih dolina održali manifestaciju posvećenu nordijskom hodanju, aktivnosti za dušu i tijelo. Osim što pridonosi psihofizičkom stanju, sudionici su u dobrom društvu otkrivali tajanstvene dijelove Plitvičkih dolina. Manifestacija je uključivala mali dio staza, poput Risje i Medvjeđe, a prošli su i rutom Izvor vode. U velikom izboru treba spomenuti Rutu šume koja je još uvijek poprilično neistražena i kao takva je idealna za pješačke avanturiste, a biciklističke staze na ovoj ruti poprilično su zahtjevne i idealne za vožnju u grupi. Staza ima više nego dovoljno, a hoćete li odabrati one lakše ili teže, izbor je na vama.

Pogledajte kako izgleda Nordijsko hodanje u Plitvičkim dolinama 🙂 VIDEO

Ostavi samo trag kotača

Biciklističke staze protkane su kroz cijeli krajolik i nude dinamično iskustvo za sve biciklističke razine. Vozeći se na dva kotača, proći ćete kroz guste mirisne šume, pitoreskne brežuljke, sela očuvane ljepote i jedinstvene vidikovce. Ukoliko se na ovu avanturu ne želite uputiti sami, za vas se može organizirati vođeno razgledavanje. Uz navođenje možete istražiti različite dijelove poput Plitvičkih jezera, podzemne vojne zračne luke, vrhova graničnih planina s pogledom na sve strane svijeta i Baraćevih špilja. Oni željni potpunog iskustva mogu isprobati špiljski biciklizam –  jedinstvenu vođenu turu koja se na trenutak pretvara u apsolutnu tišinu i mrak kako biste taj doživljaj zauvijek ponijeli sa sobom. U njoj se nalazi mjesto pronalaska nakita iz brončanog doba, razne dvorane koje kriju tajne prošlosti te skelet špiljskog medvjeda od prije 30.000 godina.

Šumski biciklizam je izvrstan oblik kardiovaskularnog vježbanja, a redovitim bicikliranjem unapređujete svoj mišićni tonus. Zbog raznolikog terena, tijelo konstantno prilagođava ravnotežu i pokrete, pa ova aktivnost poboljšava koordinaciju i propriocepciju. Naprednim biciklistima neke od staza mogu pružiti dozu adrenalina savladavanjem izazovnih prirodnih prepreka.

Plitvičke doline obuhvaćaju 7 standardnih biciklističkih ruta koje obiluju svojim prirodnim posebnostima. Možete birati između biciklističkih ruta čije dužine variraju od 2,4 km do 39,6 km s visinskim razlikama u rasponu od 45 m do 410 m. Odaberete li rutu 33 ili 34, proći ćete kroz Jelov Klanac koji je poseban po tome što kroz njega prolazi 45. sjeverna paralela, što znači da se nalazite točno na pola puta između ekvatora i Sjevernog pola.

Nezaboravno iskustvo

Želite li nešto više od pješačenja i vožnje biciklom, imamo dobre vijesti za vas. Na području Plitvičkih dolina nalazi se nekoliko rančeva, pa ako imate želju naučiti jahati ili s konjima ići na turu, na pravom ste mjestu. Osim toga, za savršeni selfie posjetite Dolinu jelena na kojoj možete hraniti jelene i košute. Ako svoj boravak u prirodi želite doživjeti iz nešto drukčijeg kuta, onda sigurno možete računati na dva adrenalinska parka gdje možete iskusiti zipline vožnju ili se okušati na roping poligonu.

Aktivnosti u Plitvičkim dolinama predstavljaju savršen spoj raznolikih doživljaja, od opuštajućih trenutaka u prirodi do uzbuđenja. Vođeni ljepotom netaknute prirode, Plitvičke doline su idealno mjesto za duševni mir i opuštanje, za sve generacije i ukuse. Pješačenje kroz slikovite staze, vožnja biciklom dinamičnim rutama ili druženje sa životinjama – svatko će pronaći nešto što oplemenjuje osobno iskustvo u ovom čarobnom kutku prirode.