Ruta vode

Ruta vode vas vodi kanjonom rijeke Korane kroz netaknutu prirodu s mnoštvom mogućnosti za aktivni odmor, ali i potpuno opuštanje. Pokretala je Korana nekad i brojne mlinice, a na jednu takvu naići ćete na ovoj ruti. 

U ljetnim mjesecima kanjon presušuje, povlačeći se u svoje još uvijek nedovoljno istraženo i zanimljivo podzemlje. 

Nad kanjonom ponosno stoji kula Starog grada Drežnika, nedaleko je konjički centar, a najtoplije preporučujemo farmu Dolina jelena, Adrenalin park Plitvice kod Gajine pećine te predah u jednom od objekata.

ŠTO VIDJETI? 

Stari grad Drežnik – Stari grad Drežnik u povijesnim se izvorima spominje već u 12. stoljeću. Njegovu povijest obilježili su ratni sukobi i razni vladari koji su njime upravljali. 

Do danas je obnovljena branič kula s koje posjetitelji mogu uživati u pogledu na kanjon rijeke Korane i okolne planine te naučiti nešto o povijesti ovog uvijek dinamičnog pograničnog područja.

U 2024. godini obilazak unutrašnjosti kule zbog obnove nije moguć. Kula se može razgledati izvana te se mogu koristiti pješačke i biciklističke rute koje vode do kule.

ŠTO DOŽIVJETI?

Nahranite Bambija – u Drežnik Gradu, 12 km od NP Plitvičkih jezera, nalazi se Ranch Dolina Jelena, jedna od najljepših i najposebnijih destinacija u Hrvatskoj. Mjesto je to gdje možete uživati u društvu običnih jelena, jelena lopatara, crnih slavonskih svinja i konja. Uz obilazak ranča u sklopu OPG-a Bićanić od 15-ak hektara, hranit ćete i maziti divljač te degustirati tradicionalnu hranu i piće s područja Like i Korduna. S obzirom na to da su životinje i vrijeme nepredvidljivi, dolazak je potrebno najaviti.

Zipline preko Korane – Gajina pećina ponad rijeke Korane, nedaleko od Plitvičkih jezera, pravi je adrenalinski raj. Poletite iznad rijeke Korane i pokušajte se oduprijeti njenom sirenskom zovu! Adrenalin park Plitvice nudi vam zipline dužine 300 metara koji postiže brzinu i do 70 km/h, kao i veliku ljuljačku za one slabijeg srca, ali željne uzbuđenja. Ako žudite za oslobađanjem adrenalina, nazovite na broj + 385 91 1777 445 i rezervirajte termin za aktivnost po želji. 

Jahanje – otkrijte skrivene kutke Plitvičkih dolina na leđima plemenitih životinja. Na Ruti vode potražite svog vjernog suputnika koji će vam priuštiti nesvakidašnje užitke razgledavanja prirode. Provjerite kako je jahati kroz prekrasan krajolik na divnim konjima iz Rancha Terra. Ako  jahanje nije vaša strast, Ranch Terra nudi vam i grupno razgledavanje bajkovitog krajolika u svojoj dražesnoj kočiji. 

Biciklističke staze – svim zaljubljenicima u aktivni odmor Plitvičke doline su prava oaza. Biciklističke staze protkale su gotovo cijeli krajolik Plitvičkih dolina. Vozeći se biciklom, proći ćete kroz guste mirisne šume, pitoreskne brežuljke, sela očuvane ljepote i jedinstvene vidikovce. Lakša ili teža, izbor je na vama, zato sami odaberite svoju idealnu biciklističku stazu. Ako pak preferirate organiziranu biciklističku turu, tu je Degenija Tours koja će vas odvesti na nezaboravno razgledavanje Plitvičkih dolina na dva kotača. 

ŠTO KUŠATI? 

Restorani – napunite svoje baterije u gastronomskoj ponudi čak pet restorana na ruti voda. Namirite svoje nepce hranom koja će zadovoljiti i one najzahtjevnije. Od slasne teletine ispod peke i gulaša od divljači pa sve do svježe pastrve sa žara ili pak uvijek sigurnog izbora – pizze. Nitko iz Plitvičkih dolina nije otišao gladan, a za to su se dobro pobrinuli Restoran Degenija, Kamp Korana, 16 Lakes Hotel i Restoran Gurman.