Rapsodija u bijelom: Snježna bajka u općini Saborsko

Uživajte u izobilju zimskih radosti za cijelu obitelj koje vam se nude u Saborskom i okolici

Ššš, odat ćemo vam tajnu! Saborsko će uskoro postati pravi turistički biser. A zašto i ne bi? Smješteno na samom ulazu u NP Plitvička jezera, Saborsko je mikro-destinacija u kojoj vlada skladan suživot jedinstvenih prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti na svakom koraku. Nekoć slabo poznat, gotovo skriven kutak usred plitvičkog raja, Saborsko nakon pridruživanja raznolikoj a složnoj obitelji Plitvičkih dolina samouvjereno izlazi iz sjene, spremno da (avan)turistima novog doba ispriča svoju priču i objelodani svoje zapanjujuće tajne. Otkrijte ih prije svih i još ove zime uživajte u snježnoj bajci koja nijednog člana vaše obitelji neće ostaviti ravnodušnim.

Saborsko

Djevičanska bjelina svugdje oko vas. Gužva, nula bodova. Čitavo ovo snježno kraljevstvo postoji samo za vas. Kraljujte u miru i blagujte u obilju, a za ciku i graju pobrinut će se vaši prinčevi i princeze. Kako drukčije da reagiraju kad otkriju da je ovdje svaki novi brežuljak njihovo novo sanjkalište, a za vrijeme boravka, naravno, moraju isprobati baš svako od njih!

Jezero Blata

Nagovorite ih ipak gdjekad na kakvu krepku šetnju ili brzinski izlet jer ipak ste u kraju koji želite otkriti prije svih. Otkrijte za početak jezero Blata, nevjerojatan prirodni fenomen kakvih na svijetu nema mnogo – točnije, ima ih tek tridesetak. Ovo je, naime, estavela, šupljina u kršu koja naizmjenično izbacuje ili guta vodu pa jezero u vlažnim razdobljima nastaje, a u sušnim netragom nestaje. Ujedno, ovo je i jedinstvena prigoda da svoje bližnje iznenadite i oduševite ne samo pogledom na jedinstveno čudo prirode – koje, uzgred, u ovo doba godine izgleda hipnotizirajuće bajkovito – već i svojim vokabularom jer tko zna kad će vam se sljedeći put ukazati prilika da u svakodnevni govor ubacite riječ estavela.

Lička Jesenica

Čudu prirode pridružite i čudo mostogradnje! Izletom u obližnju Ličku Jesenicu otkrit ćete kameni most koji su vješti dalmatinski klesari izgradili još davne 1876. godine, a sačuvan je u svom izvornom obliku i zaštićen kao nepokretno kulturno dobro. Lička Jesenica naselje je na istoimenoj rijeci ponornici…

Rijeka Jesenica

…koju odmilja zovemo i Zelenka, a vidljivo je i zašto. Istražite njezine zapanjujuće ljepote i bit će vam jasno da u općini Saborsko čak ni usred zime nije sve tako bijelo kao što izgleda na prvi pogled.

Ranch Dolina jelena

Ne ometajte ličke medvjede dok spavaju svoj zasluženi zimski san. Radije se podružite s umiljatim jelenima i košutama, konjima i slavonskim svinjama, koji jedva čekaju da ih pomazite i nahranite na prostranstvima Rancha Dolina jelena u prekrasnom Drežnik Gradu, tek nekoliko kilometara udaljenom od vaše baze u Saborskom. Selfie s Bambijem ostat će vam vječni dokaz da ste jednom bili protagonist najljepše snježne bajke!

Speleon

Kad ste već u izletničkom điru, sigurni smo da vas možemo nagovoriti i na posjet Rakovici. Gurmanske radosti čekaju vas u restoranima Gurman, Plitvice Holiday Resort, Degenija, Caffe bar & pizzeria Rendulić te Old Shatterhand, ali prije toga, dok ste još gladni novih, jedinstvenih iskustava i doživljaja, svakako posjetite centar podzemne baštine Speleon u blizini Baraćevih špilja i doznajte kakva sve blaga skriva naš podzemni svijet.

NP Plitvička jezera

Na posjet Plitvičkim jezerima nećemo vas ni nagovarati. Čemu trošiti riječi kad pogled govori sve! Razgovor ćemo radije nastaviti na destinaciji: Saborsko vas čeka, a vi više ne čekajte ni trenutka. Neka vaša snježna bajka započne!