Saborsko

Općina Saborsko sa svojim naseljima Begovac, Blata, Lička Jesenica, Saborsko i Kuselj obuhvaća područje prostranih planinskih šuma, cvjetnih livada i skrivene doline rijeke Jesenice. Nalazi se na trasi srednjovjekovnog trgovačkog puta koji je povezivao posjede nekoć slavne hrvatske plemićke obitelji Frankopana i drevne modruške župe, kolijevke kulture, vjere i pismenosti još od davnog 10. stoljeća. Stare utvrde, crkve i naselja nastajali su i nestajali u vihorima mnogobrojnih bitaka koje su se vodile na ovom području koje je nekoć bilo granica velikih carstava. 

Što posjetiti? 

Prirodna baština

Jezero Blata

Saborsko se može pohvaliti nevjerojatnim prirodnim fenomenom kakvih u svijetu postoji tek tridesetak! Jezero Blata estavela je koja nastaje ili nestaje, ovisno o tom je li doba godine sušno ili vlažno. Estavela je šupljina u kršu koja naizmjenično izbacuje ili guta vodu, tj. istovremeno je i vrelo i ponor. 

Rijeka Jesenica

Rječica Jesenica pravi je dragulj, ali za mnoge još uvijek nedovoljno poznat. Ova pitoma krška ponornica ima dva izvora – Veliko vrelo nedaleko od Saborskog i Malo vrelo ispod Male Kapele. Duž cijelog toka veoma je čista i pitka, zbog čega spada u prvu kategoriju vodotoka s obzirom na čistoću vode! Ribolovci ovdje mogu pronaći svoju sreću jer Jesenica je bogata potočnom pastrvom. Na Malom vrelu nalazi se i pećina iznad koje je stijena Lice Isusovo koja podsjeća na Isusovo lice na Torinskom platnu. 

Prašuma Čorkova uvala

Najljepša prašuma Dinarida nalazi se upravo ovdje! Čorkova uvala istinski je netaknuta prašuma koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu NP-a Plitvička jezera na nadmorskoj visini od 1000 metara, a u njoj poput nijemih čuvara dominiraju stabla različitih visina, debljina i starosti. Posebnim rezervatom šumske vegetacije proglašena je 1965. godine, a ulaz u područje prašume strogo je zabranjen svima osim znanstvenicima koji proučavaju njezine fenomene. Ipak, može se proći rubnim dijelom prašume, od Kuselja do lugarnice pa dalje prema Plitvicama, i diviti se znamenitom krajoliku Čorkove uvale. Šumovite planine, rijeka ponornica i prostrani pašnjaci idealna su staništa za brojne biljne i životinjske vrste. 

Kulturna baština

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije predstavlja vrijedan primjer gradnje iz prve polovice 18. stoljeća kada je sagrađena na ruševinama prethodne crkve, a svojim položajem, arhitektonskim oblikovanjem pod utjecajem primorskog graditeljstva i povijesnim kontinuitetom neprekinutog bogoslužja na istom mjestu, stekla je status graditeljskog i kulturno-povijesnog spomenika svojstvo. Kulturno je dobro nulte kategorije.

Kameni most u Ličkoj Jesenici izgrađen je 1876. godine i sačuvan je u izvornom obliku. Točni podatci o izgradnji mosta nisu poznati, tek predaja otkriva da su ga gradili vrsni klesari iz Dalmacije. Most je zaštićen kao nepokretno kulturno dobro. 

Uz ova kulturna dobra, tu su još i Funtana, prvi vodoopskrbni sustav Saborskog, izgrađen 1883. godine, Čorkovo vrilo u istoimenoj uvali te mnogi drugi spomenici koji čekaju da ih otkrijete!

Aktivnosti

Izvor Voda planinarska je kružna staza koja prolazi pokraj nekoliko povijesnih značajaka Saborskog, planinskih pašnjaka, borove šume te obilazi šest manjih i većih izvora pitke vode. Prilika je da upoznate ono najbolje od Saborskog za svega nekoliko sati. Cijela kružna staza ima 12,9 km i nije previše zahtjevna. Može se preći za 3 sata, ali u praksi to traje i više, jer nema smisla njome samo proletjeti, a da ne sjednete i ne uživate u vidiku. Polazna točka staze nalazi se kod spomenika Ranjena golubica. 

Biciklistički entuzijasti neće ostati zakinuti jer kroz Saborsko prolazi Cikloturistička ruta 34 (Rakovica – Saborsko) koja sa svih svojih 114 km duljine ostavlja bez daha! Brojne su pješačke i biciklističke staze koje prolaze rubnim područjem Nacionalnog parka te neotkrivenim dijelom Plitvičkih dolina, prateći rijeku, izvore, šume i pašnjake. Treba li vam još neki razlog da biste posjetili ovaj dragulj prirode?

U Saborskom pronađite i raznoliku ponudu OPG-ova: domaći kravlji sir, med iz netaknutih šuma i cvjetnih pašnjaka ili pak najkvalitetniji lički krumpir: u Saborskom ne možete ostati gladni, a uz ličku šljivovicu ni žedni!

Za očuvanje nematerijalne kulturne baštine brine se Ženska akcija Saborsko te obrt za proizvodnju tradicionalne šindre Etno šindra.