Otkrijte čari jahanja u netaknutoj prirodi

U Plitvičkim dolinama osjetite iskonsku sinergiju čovjeka, konja i prirode

Pobjeći u prirodu prilično je lako, ali rijetka su mjesta na kojima se suvremeni čovjek može istinski sjediniti s prirodom kao u Plitvičkim dolinama. A kud ćeš dramatičnije povezanosti s prirodom od praiskonske, kentaurske slobode jahanja u kojoj čovjek i konj postaju jedno te u potpunoj simbiozi osvajaju neistražena prostranstva i zajedno galopiraju u suton, ususret nekim novim, daljim horizontima?

Bez obzira na uzrast i jahačko iskustvo, u našem kraju ćete uz stručno vodstvo brzo upoznati čari rekreativnog ili sportskog jahanja i na poslovično snažnim i strpljivim leđima konja osjetiti milenije ljudskog suživota s prirodom i divljinom – ali i otkriti skrivene kutke Plitvičkih dolina iz posve nesvakidašnje perspektive. 

U Grabovcu Drežničkom, između NP Plitvičkih jezera, starog Drežnik grada i Baraćevih špilja, na samom rubu netaknute prirode nalazi se Equestrian club Rakovica. Pravi je to raj za sve ljubitelje prirode koji maštaju o jahanju kroz prostrana zelenila, bajkovite šume i kristalnu rijeku. Osim jahanja za sve uzraste i razine (ne)iskustva, tu se možete družiti i s raznim drugim životinjama poput ponija, magarca i svinjice po imenu Gnjuro, a gazda Dubravko uvijek je spreman da odgovori na sva vaša pitanja i pokaže vam sve spektakularne ljepote ovog sasvim posebnog lokaliteta.

Ako ste mislili da je to sva naša konjička ponuda, razmislite još jednom jer Plitvičke doline uvijek nude više! Na ranču Equus Igni u Jelovom Klancu možete osjetiti vjetar u kosi višednevnim trekkingom po zaštićenim prirodnim područjima Like i doživjeti neopisiv osjećaj zajedništva i povezanosti čovjeka, konja i prirode na način koji najmanje narušava ekološku ravnotežu. Otkrijte krajolike koje je moguće obići jedino pješice ili na konjima uz programe jahanja koji su namijenjeni svima.

Nedaleko od nadaleko čuvenih Rastoka smjestio se Konjički centar Rastoke – Fairyland, uistinu bajkovito mjesto na kojemu možete uživati u šetnjama za djecu i odrasle po netaknutoj prirodi, pohađati školu jahanja za svaki uzrast ili odgalopirati u svijet bajki na nezaboravnoj avanturi terenskog jahanja.

Samo tri kilometra od naših slavnih Baraćevih špilja čeka vas još jedna konjička avantura jer tamo se usred pitoresknog okružja kraj šumskog izvora nalazi Wild Spring Ranch gdje također možete uzjahati konja, ali i oživjeti duh Divljeg zapada: vlasnici ranča, supružnici Petra i Ivan, vodeći su pružatelji usluga izleta kočijom i za vas će organizirati pustolovinu dostojnu kakvog dobrog starog westerna. Dakako, bez pucačine i ikakvih drugih stresova! Nećemo vam obećati upoznavanje s idealnim životnim partnerom – iako je u ovom kraju teško ne zaljubiti se – ali zato vam možemo mirne duše zajamčiti pronalazak karakterno idealnog konja baš po vašoj mjeri na Ranchu Terra! Kao i ljudi, svaki konj ima svoje karakteristike. Neki su živahni, neki tihi, neki druželjubivi, neki oprezni, ali svi su u formi i sigurni za svakog jahača bez obzira na vaše predznanje. Upoznajte i zajašite svog konja koji će vas provesti netaknutom prirodom kroz šumske puteljke, a možda će vas upoznati i sa svojim šumskim prijateljima. Alternativa jahanju je razgledavanje destinacije u starinskoj kočiji koje vam nude Ranč Terra i Wild Spring Ranč. Jesmo li vam već pričali o nevjerojatnom bogatstvu životinjskih vrsta u Plitvičkim dolinama? Imamo bolju ideju: dođite i upoznajte ih iz prve ruke!

Jeste li znali…

  • Stara poslovica kaže da ima nešto u vanjštini konja što čini dobro nutrini čovjeka, zato i ne čudi da se konji koriste u rehabilitaciji djece s cerebralnom paralizom, a terapija se može primijeniti na sve fizičke poteškoće koje se mogu javiti kod čovjeka. Koriste se i za rehabilitaciju djece s ADHD-om, za pomoć djeci s poremećajem ponašanja, ali i u logopediji kod poremećaja govora.
  • Jedna minuta na leđima konja je kao da ste napravili 90 samostalnih koraka. Jahanje će pritom pomoći da popravite držanje, poboljšat će vašu probavu, fleksibilnost i propriocepciju (svijest o vlastitom tijelu) te je izvrstan lijek za naš um.
  • Prilikom jahanja rade mišići trupa koji stabiliziraju čitavu bazu: trbuh, leđa i zdjelicu, stoga je jahanje idealna izometrička vježba. Uz trup, najviše rade bedra, a u jednom satu jahanja kasom gubi se čak 360 kalorija. 
  • Konji su društvena bića koja su privržena svom krdu. Unutar krda imaju iznimno dobro raspoređenu hijerarhiju koje se čvrsto drže. Prirodno su empatične, ali i bojažljive životinje kojima se ne može upravljati na silu. S njima ne morate paziti što govorite, ali pripazite kako to govorite jer konji jako dobro razlikuju emocije u ljudskom glasu.