Plitvičke doline

Na pola puta od Zagreba do mora, bilo da se krećete u pravcu Istre ili Dalmacije, u neposrednoj blizini čudesnih Plitvičkih jezera, smjestila se destinacija šuma, voda i špilja koju jednostavno morate istražiti…

Plitvičke doline savršen su mali raj u srcu zelene Hrvatske. Udaljena tek koji sat vožnje kako od Zagreba tako i od turističkih bisera hrvatskog Jadrana, ova jedinstvena destinacija odavno je zapela za oko motoriziranim turistima, omađijanima zelenilom gustih šuma koje seže u nesaglediv beskraj i čarobnom rijekom Koranom.

Čuda netaknute prirode


A ima se što i vidjeti! U Plitvičkim dolinama netaknuta priroda donosi apsolutni mir, ali i poziva na avanturu života jer vrijedni domaćini su svoj zemaljski raj vrijednim radom, u savršeno održivoj sinergiji s okolišem koja se ovdje jednostavno podrazumijeva, pretvorili u hrvatsku destinaciju broj jedan za ljubitelje adrenalinskih izazova.
No ne brzajmo. Zrak je ovdje toliko čist, a priroda tako zapanjujuća da je najbolje za početak koncentrirati se na disanje i upijanje svih ljepota kojima ovaj kraj opija naša osjetila.

Rakovica iz zraka

Na vama je da odlučite hoćete li prepustiti svojim čulima da vam pokažu put ili ćete radije napraviti plan kako ne biste propustili nijednu od mnoštva nezaboravnih atrakcija.

Jer, ovdje su vam na raspolaganju fantastične pješačke, biciklističke i jahačke rute pa je na vama samo da krenete, u svom ritmu i po svojim pravilima. U jednom danu ovdje možete dragati i hraniti plemenite košute i jelene, osupnuti se veličanstvenom ljepotom Plitvičkih jezera i gotovo nestvarnih Rastoka, odjahati ka vrhovima mitske planine Velebit ili juriti velikim prostranstvima na kotačima quada ili buggyja, udisati ljekoviti zrak iz pčelinjih košnica, razgledati povijesne znamenitosti, pa čak i zaviriti u samu unutrašnjost našeg planeta ili pak testirati svoje granice u nekom od čak 30 ludih adrenalinskih izazova. Bilo da ste u potrazi za obiteljskim odmorom, romantičnim bijegom ili team buildingom ili avanturom s prijateljima, čestitamo, na pravom ste mjestu!

Bogatstvo nezaboravnih iskustava

Iskustva koja vam se nude na svakom koraku brojna su i nezaboravna, a osim užitaka koje donose gostima, povezuje ih i bezuvjetna odanost održivosti i očuvanju prirode koja je ovaj kraj učinila tako posebnim. Tu posvećenost prirodi najbolje ćete osjetiti na leđima konja, a u ovom kraju možete pronaći čak pet jahačkih klubova s plemenitim konjima za svaki uzrast i stupanj jahačkog iskustva. 

Ranch Equus Igni, foto: Vlado Butina

Ako se ipak ne usudite zajašiti konja, možda ćete barem biciklu dati šansu? Sjajna odluka jer biciklizam se ovdje shvaća itekako ozbiljno, sa stotinama kilometara staza prilagođenih svakoj dobi i tjelesnoj spremi. Možete se sami upustiti u avanturu na dva kotača, ali i pridružiti se nekoj od stručno vođenih tura uz koje ćete još gorljivije zavoljeti ljepote ovog kraja. Radije biste pješačili? Dobrodošli u raj jer naše uređene i označene pješačke staze idealne su za sve, bez obzira na to preferirate li lagano pješačenje, jogging, trekking ili nordijsko hodanje. Samo krenite, dišite i uživajte u zelenom beskraju. 

Posjet tajanstvenom, iskonskom mraku dubina Baraćevih špilja svakako biste trebali uvesti u svoj itinerar i otkriti što uistinu znači dubinski se povezati s prirodom. Po izlasku iz odaja tame i tišine u kojoj odzvanjaju čak i vlastite misli osjetit ćete preplavljujuću zahvalnost na daru života – iskoristite jurcanje svojih životnih sokova i upustite se u pustolovinu za pamćenje! U Plitvičkim dolinama pronaći ćete adrenalinske parkove s najvećim izborom adrenalinskih izazova u cijeloj Hrvatskoj. Bilo da želite bacati sjekire, zaljuljati se na divovskoj ljuljački, sjurnuti se ziplineom preko rijeke Korane, graditi timski duh partijom paintballa, iskušati streličarstvo ili zračnu pušku, uzbuđenja ovdje nikad ne nedostaje! Na kraju dana ispunjenog avanturama možda ćete poželjeti kakav spa tretman, masažu ili opuštanje u jacuzziju. 

Dakako, imamo sve to, no zašto ne biste probali nešto drukčije? Od sveg srca preporučujemo vam odlazak na apiinhalaciju. Riječ je o udisanju ljekovitog zraka direktno iz pčelinjih košnica nakon kojeg ćete se osjećati revitalizirano i pomlađeno, spremno za nove avanture koje ovaj kraj nudi u izobilju.

Mali gastronomski raj

Ne sumnjamo da vam je nakon svih ovih silnih uzbuđenja već lagano zakrčilo u želucu i da jedva čekate kakvu krepku okrepu. Domaće, autohtone proizvode poput sira, meda, glasovitih plitvičkih štrudli i mesnih proizvoda ovdje možete pronaći praktički na svakom koraku, a gastronomska ponuda ovog kraja bogata je i raznolika. 

Foto: Restoran Degenija

Kad kažemo bogata, tako i mislimo jer ovdje se naporno radi pa se stoga i obilno krijepi. Neka vas stoga ne iznenade obilne porcije slasnih domaćih specijaliteta legendarno gostoljubivih domaćina. Jednom se živi, a sve treba probati! A kad vas stigne umor, dobro je znati da u Plitvičkim dolinama možete birati svoj mir. Od luksuznog resorta do kamp prikolice, od raskošnih apartmana do kuća na osami, od ugode hotela do nemoguće bajkovitog ugođaja kućica u krošnji drveća – da, dobro ste pročitali – ovdje sami birate svoju bajku, a svaka priča zajamčeno ima sretan kraj.

Plitvice Holiday resort