Nordijsko hodanje u Plitvičkim dolinama: Istražite prirodu na jedinstven način 25.-26.11.

Područje Plitvica biser je hrvatske prirodne ljepote i svjetske baštine UNESCO-a. Većina nas već zna za čuvene kaskadne slapove i kristalno čisto jezero, ali jeste li znali da ovo područje nudi još jednu čarobnu lokaciju u neposrednoj blizini? Plitvičke doline imaju jednako predivnu prirodu u kojoj možete uživati na razne čarobne načine. Jedan od njih je nordijsko hodanje, aktivnost s brojnim blagodatima za tijelo i um, a mi vam donosimo priliku da istražite ove prekrasne krajeve na poseban način.

Nordijsko hodanje, poznato i kao hodanje sa štapovima, postalo je sve popularnije zbog svojih brojnih koristi za tijelo i um. Osim što je odličan način tjelesnog vježbanja, nordijsko hodanje također omogućuje istraživanje prirode u opuštenoj i ugodnoj atmosferi. Korištenje štapova dodaje potporu tijekom hodanja i ravnomjerno raspoređuje opterećenje na mišiće cijelog tijela čime se smanjuje pritisak na zglobove i smanjuje rizik od ozljeda. Dodatni plus je što ova aktivnost pomaže poboljšati kondiciju, sagorijevati kalorije i smanjiti stres.

Ako ste zainteresirani provesti aktivan odmor, a druženje želite začiniti gastronomskim delicijama ovog kraja, pogledajte što smo pripremili za vas 25. i 26.studenog.

Subota: Noćna šetnja pod punim mjesecom

Prvi dan manifestacije Upoznaj ljepotu Plitvičkih dolina počinje u subotu ujutro od 9:00 do 10:00 sati okupljanjem kod izletišta Baraćeve špilje. Tamo će vas dočekati naši vodiči i dati sve informacije vezane za ovaj dvodnevni program. Za one koji su novi u disciplini nordijskog hodanja održat ćemo i kratki tečaj, a ako nemate svoje štapove, ne brinite, moći ćete ih unajmiti. Nakon tečaja slijedi šetnja, a moguće su dvije opcije:

˃ Risja staza je srednje duga te pogodna za aktivnu obiteljsku šetnju (3,1 km / 1 do 1:30 h)

˃ Medvjeđa staza je najdulja staza, savršena za one željne izazova. Ovdje ćete pronaći najljepše vidikovce, šumske izvore, potoke i mnoge špilje (7,5 km / 3 do 4 h)

Pri povratku iz šetnje slijedi organizirana okrepa nakon koje ćemo posjetiti Speleon – Centar podzemne baštine. U Speleonu možete vidjeti hiperrealistične replike izumrlih životinja koje su nekada živjele na ovim područjima tijekom ledenog doba, poput vunastog nosoroga, špiljskog lava i medvjeda. Za znatiželjnije, centar nudi suvremene multimedijalne prikaze, animacije, speleo – dokumentacijsku knjižnicu i druge atrakcije koje će vam pomoći bolje razumjeti prirodnu baštinu ovog područja.

Navečer je kod Starog grada Drežnika osigurana još jedna okrepa gdje ćemo se okupiti oko logorske vatre. Na kraju smo studenog što znači da mrak pada rano poslijepodne, a mi ćemo iskoristiti puni mjesec da osvijetli našu šetnju Rutom vode. Ova ruta ima 4 kilometra i vodi do mlina.

Nedjelja: Šetnja stazom Izvor voda u Saborskom

Nedjeljni program počinje okupljanjem u 9:00 sati na Spomen-obilježju žrtvama Domovinskog rata kod crkve sv. Ivana Nepomuka. Nakon toga, krenut ćemo na stazu Izvor voda čija šetnja traje 3 do 4 sata. Ova staza otkriva vam skrivene ljepote Plitvičkih dolina, uključujući čiste izvore vode i prekrasne krajolike.

Nakon šetnje, okupit ćemo se na zajedničkom ručku kod lovačkog doma uz Ličku Jesenicu kako bismo zaključili ovaj nezaboravan vikend pun prirodnih čuda.

Prijave, informacije i smještaj

Prijave za manifestaciju Upoznaj ljepotu Plitvičkih dolina primaju se do 19. studenoga 2023. do kraja dana putem obrasca. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 20 eura i uključuje poklon iznenađenja, okrepu u subotu te ručak u nedjelju, ulaznicu u Speleon, organizaciju i vođenje, uživanje uz logorsku vatru, tečaj nordijskog hodanja i degustaciju proizvoda lokalnih OPG-ova.

Uplate se vrše na račun HR1124020061140288859, a za dodatne informacije možete kontaktirati organizatore na broj 098/463 117 ili putem e-mail adrese: zonasrca@gmail.com.

Smještaj:

Odaberite smještaj po vlastitom izboru u Rakovici ili Saborskom. Za obje opcije koristite vlastiti prijevoz.

Nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku da istražite prirodnu ljepotu Plitvičkih dolina uz nordijsko hodanje i autohtonu hranu. Program nudi aktivni vikend na čistom zraku za sve dobne skupine. Ukoliko se želite opustiti i odmaknuti od stresa i užurbanosti svakodnevnice, prijavite se na vrijeme i budite spremni za nezaboravno iskustvo u srcu Hrvatske.

Program: 

Subota ujutro: izletište Baraćeve špilje

  • 9:00 sati – tečaj nordijskog hodanja za nove hodače – mogućnost posudbe štapova
  • 10:00 sati – doček sudionika, najava programa
  • šetnja stazama na lokaciji Baraćeve špilje – 2 do 3 sata (3 – 7 km)
  • okrepa nakon hodanja
  • posjet Speleonu – Centru podzemne baštine

Poslijepodne/večer: Stari grad Drežnik

  • 19:30 sati – okupljanje u Starom gradu Drežniku oko logorske vatre – okrepa
  • šetnja na stazi Ruta vode pod punim Mjesecom – 2.30 sati (4 kilometra)

Nedjelja ujutro: Saborsko, Spomen-obilježje žrtvama Domovinskog rata kod crkve sv. Ivana Nepomuka

  • 9:00 sati – okupljanje na Spomen-obilježju žrtvama Domovinskog rata kod crkve sv. Ivana Nepomuka
  • 9:30 sati – šetnja stazom Izvor voda, 3 – 4 sata trajanja (12 kilometara)
  • zajednički ručak kod lovačkog doma uz Ličku Jesenicu, završetak programa