Posjetiteljski centar SPELEON

Centar podzemne baštine

  Jučer je prigodnom svečanošću otvoren Speleon – Centar podzemne baštine, a od danas otvoren je za posjetitelje! Vratite se desetke tisuća godina unatrag i otkrijte sve tajne podzemlja tog doba!

  Speleon je velebni objekt kružnog oblika koji se prostire se na čak 1200 m², od toga je 850m² namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija.

  U atriju Speleona posjetitelje čekaju hiperrealistične replike egzotičnih životinja koje više ne nastanjuju ova područja, ali su na njima obitavali u vrijeme ledenog doba, a možete vidjeti vunastog nosoroga, špiljskog lava, špiljskog medvjeda, vuka te hijenu.

  Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije te multitouch ekrani. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.

  Centar je vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, a 85% je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog kohezijskog fonda, a 15% sredstvima partnera na projektu – Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera.

  Projekt je ovo JU Baraćeve špilje i ravnateljice Tihane Oštrine čiji tim je pokazao kako na inovativan i održiv način uz upornost i želju za radom napraviti kompletan turistički proizvod na lokalitetu kojim se ponosimo. Cijelom timu JU Baraćeve špilje želimo puno uspjeha!

  Više informacija o Speleonu, radnom vremenu i zanimljivostima koje nudi pronađite na poveznici:  https://baraceve-spilje.hr/posjeti-speleon/