Poziv na sudjelovanje u novom savjetovanju

MINTS provodi Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici u nastavku: PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O GODIŠNJEM PAUŠALNOM IZNOSU ČLANARINE ZA OSOBE KOJE PRUŽAJU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU I NA OBITELJSKOM POLJOPRIVREDNOM GOSPODARSTVU I O OBRASCIMA TZ ZA PLAĆANJE ČLANARINE TURISTIČKOJ ZAJEDNICI

Opis savjetovanja: Ovim Pravilnikom oslobađaju se obveze plaćanja članarine u turističkim zajednicama osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a koje imaju s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ravnateljstvom civilne zaštite sklopljen ugovor o najmu temeljem Javnog poziva Ministarstva unutarnjih poslova o ustupanju stambenih jedinica za pojedinačni smještaj na korištenje raseljenim osobama iz Ukrajine, za godinu u kojoj se ustupa smještaj temeljem sklopljenog ugovora, a za broj kreveta objekta za koji je s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ravnateljstvom civilne zaštite sklopljen ugovor. Također, ovim prijedlogom provodi se i prilagodba hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura, čime se doprinosi provedbi Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom kako bi Republika Hrvatska postala dijelom ekonomske i monetarne unije čija je valuta euro. Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u obvezne su nadležnoj Poreznoj upravi dostaviti posebni Obrazac TZ2 do 15. siječnja 2023. za 2023. godinu, a prema podacima o broju kreveta iz prethodne 2022. godine. Zbog izmjene Obrazaca i nove osnove za oslobođenje od plaćanja članarine u turističkoj zajednici potrebno je skratiti trajanje eSavjetovanja, kako stupanje na snagu Pravilnika ne bi utjecalo na ispunjenje navedene obveze odnosno skraćenje roka za dostavu.

Savjetovanje je otvoreno do: 4.12.2022.