Plitvice Valleys Bike Weekend 26.-28.4.

Pozivamo sve ljubitelje biciklizma i boravka u prirodi na još jedan aktivan vikend u Plitvičkim dolinama u organizaciji TZ područja Plitvičke doline i BK Crna kraljica Plitvice. Na izbor imamo jedan, dva ili sva tri dana sudjelovanja ovisno o fizičkoj spremi i interesima. Tijekom bicikliranja i kraćih šetnji, istražit ćemo kanjon rijeke Korane i mlinice, posjetiti OPG-ove i kušati domaće proizvode dok će subotnja, već tradicionalna obiteljska biciklijada dobiti svoju MTB verziju za one koji žele malo više kilometara i visinske razlike. Pritom, zavirit ćemo u manje poznate dijelove Nacionalnog parka te upoznati prirodne ljepote i povijest Rakovice i Saborskog.

PROGRAM DOGAĐANJA I OPISI RUTA

26.4. Grabovac- Drežnik grad – Smoljanac – Korana selo – Grabovac

Avanturu započinjemo u Grabovcu bicikliranjem kroz polja i oranice s prekrasnim pogledima na dijelove Nacionalnog parka Plitvička jezera, planinu Ličku Plješivicu te pogranično područje s BiH. Za vedrog vremena, možemo vidjeti i poznati Klek. Nakon prolaska kroz dio naselja Drežnik grad, dolazimo do OPG-a obitelji Bićanić poznatiji kao Ranch Dolina jelena. Uz vođenu laganu šetnju po ranču očekuje nas degustacija domaćih proizvoda i okrjepa prije nastavka aktivnosti. Slijedi nam vožnja uz kanjon rijeke Korane uz kraća zaustavljanja na vidikovcima i bivšim mlinicama. Nakon prolaska kroz brežuljkasti Smoljanac, kratko se uključujemo na glavnu cestu kako bismo se strmom asfaltiranom cestom ponovno spustili do pitoresknog naselja Korana. Osim zanimljivih priča, u selu se nalazi jedina aktivna mlinica i pilana pogonjena snagom vode. Izlaskom iz kanjona pratit ćemo zavojitu cestu kroz selište Drežničko dok ne stignemo natrag na Plitvice art farm.

Satnica
16:00 okupljanje i prijave
16:15 početak aktivnosti
17:00 obilazak ranča
20:00 završetak aktivnosti

Duljina: 24km
Visinska razlika: 450m
Podloga: utabani poljski putevi, šumski put, makadam, asfalt (50%)
Fizička zahtjevnost 3/5
Tehnička zahtjevnost 2/5

27.4. Grabovac – Drežnik grad (Stari grad Drežnik) – Lipovača – Nova Kršlja (Baraćeve špilje) – Grabovac

Obiteljska biciklijada zajedno s MTB grupom kreće iz Grabovca, prolazi naselje Čatrnju i makadamskim putem dolazi do Starog grada Drežnik. Nakon kraćeg zaustavljanja i tradicionalne grupne fotografije nastavljamo prema Baraćevim špiljama gdje nas očekuje obilazak laganom šetnjom od otprilike 1h. Prije početka 5km dugog spusta, sudionici MTB rute kreću prema mjestu Sadilovac i kanjonu koji kao prirodna granica nudi zanimljive poglede i krije ovogodišnju novost – Jankovića pećinu koju obilazimo kraćim hikeom radi svoje višestoljetne nepristupačnosti. Grupe se ponovno susreću na izletištu Baraćevih špilja gdje ćemo uz okrjepu izmjenjivati dojmove.
Skupine će imati različitu rutu povratka do Grabovca obzirom da je za grupu MTB predviđen uspon na vidikovac Zvjerinjak s kojeg se pruža izvrstan pogled na područje Rakovice.
Po završetku aktivnosti, očekuje nas zajednički ručak.

Satnica
9:30 okupljanje i prijave
10:00 početak biciklijade
11:00 dolazak u Baraćeve špilje/ Jankovića pećinu (za MTB grupu)
13:00 polazak iz Baraćevih špilja
14:00 završetak aktivnosti i ručak
14:00 18:30 zabava uz DJ-a

Obiteljska biciklijada 23km
Visinska razlika: 250m
Podloga: asfalt 90%, makadam, poljski put
Fizička zahtjevnost: 2/5
Tehnička zahtjevnost: 2/5

MTB biciklijada
Duljina: 40km
Visinska razlika: 700m
Podloga: asfalt, makadam (80%), poljski putevi
Fizička zahtjevnost 4/5
Tehnička zahtjevnost 3/5

28.4. Grabovac – Poljanak – Plitvica selo – Saborsko – Rakovica

Treći dan rezerviran je za bike poslasticu. Vožnju započinjemo u Grabovcu, uglavnom se držimo asfalta i nakon dugog blagog uspona od 3km i prekrasnih pogleda na kanjon dolazimo u mjesto Poljanak. Nakon kraće pauze, nastavljamo prema vidikovcima donjih jezera Nacionalnog parka. Vožnju nastavljamo asfaltom i makadamom uglavnom penjući se prema Saborskom. Nakon okrijepe kod lugarnice na 23km, nastavljamo vožnju dubokim šumama bukve i smreke kako bismo započeli preko 10km dug makadamski spust natrag prema Rakovici. Za one vještije, moguće je spustiti i poznati Black queen trail koji vozimo na XCM-u u organizaciji našeg kluba. Na povratku u Grabovac očekuje nas ručak i rashlađeno piće za kraj Plitvice valleys bike weekenda.

Satnica
9:00 okupljanje i prijave
9:30 početak aktivnosti
12:30 okrjepa
14:30-15:00 završetak aktivnosti

Duljina: 50km
Visinska razlika: 1100m
Podloga: asfalt 18km, makadam, šumski put
Fizička zahtjevnost 4.5/5
Tehnička zahtjevnost 3/5 (Black queen trail 4/5)

Napomena: broj sudionika je ograničen. Organizator zadržava pravo izmjene programa sukladno procjeni vezano uz sigurnost sudionika, stanju na rutama, vremenske prognoze i sl.

Prijave i kotizacija
Za prijavu na Plitvice Valleys Bike Weekend potrebno je ispuniti prijavni obrazac na sljedećem linku: https://forms.gle/c8q7jEGNHKHzotFT9
Prijave su otvorene do četvrtka 26.4.2024. do 20h. Sudjelovanje na subotnjem programu je besplatno. Za sudjelovanje dva dana po vlastitom izboru kotizacija iznosi 20€. Za sudjelovanje sva tri dana kotizacija iznosi 30€. Djeca mlađa od 12 godina ne plaćaju kotizaciju. Kotizacija uključuje: majicu, ulaznice za atrakcije, okrijepe, ručak, vozilo podrške, ostale troškove organizacije
Uplate kotizacije moguće je izvršiti transakcijski ili u gotovini tijekom prijave.
Podaci za uplatu: Naziv primatelja: BK CRNA KRALJICA PLITVICE, Čatrnja 158, 47245 Rakovica
Broj računa primatelja: HR7723400091110969137
Opis plaćanja: Kotizacija, ime i prezime sudionika

Najam opreme
Najam običnog bicikla 15€. Najam električnog bicikla 25€. Informacije i rezervacije unaprijed na info@plitvicebike.com

SMJEŠTAJ
Smještaj predlažemo potražiti na područjU općina Rakovica i Saborsko. Za dodatne informacije slobodno kontaktirati info@plitvickedoline.hr

LOKACIJA STARTA
Plitvice art farm, Grabovac 257, 47245 Rakovica https://maps.app.goo.gl/QRnRXnaCVne1Zghb9
Najbliža ljekarna 1km
Najbliža ambulanta 15km Slunj
Najbliža bolnica – 70km Karlovac

KONTAKT
bkcrnakraljicaplitvice@gmail.com