Nova turistička ruta u Slunju

Rijeka Slunjčica, ova 6 km duga krška ljepotica tirkizno zelene boje koja završava spektakularnim padom u Koranu, tvoreći sedrene barijere i zajedno s čovjekom čini Rastoke i njihove vodenice jedinstvenim prizorom te pokriva ukupnu površinu od 148 ha, zaštićeni je krajobraz od 1964. godine.

Kako bi se posjetitelji upoznali s ljepotama Slunjčice osmišljena je i nova turistička stručno-edukativna ruta, kroz koju će posjetitelji osim šetnje i uživanja u ljepoti i svježini Slunjčice moći naučiti i otkriti mnoge tajne, zanimljivosti i činjenice o ovoj jedinstvenoj rijeci, njenom prastarom koritu i obalama, te burnoj povijesti slunjskog kraja kroz koji već stoljećima mirno teče.

Ruta se sastoji od četiri točke i traje sat vremena, a održavati će se svakih sat vremena počevši od 10:30h od srijede do nedjelje

Na prvoj od njih, nazvanoj ZAŠTIĆENA DIVLJINA, počevši ispred istraživačke stanice, posjetitelji će biti upoznati sa Zaštićenim krajobrazom Slunjčica i njezinim osnovnim fenomenima.

Sljedeća točka naziva ZELENI KRŠ KROZ VRIJEME vodi nas do Moćanovog mosta u podnožju ruševina utvrde Slovin, a posjetiteljima će dati odgovore na pitanja o starosti stijena koje ih okružuju, što je to voda koja vrije i gdje se u sve to uklapa i krije „dinosaur“!

Nastavljajući uspon prema Starom gradu, Slovinu, nekadašnjoj utvrdi Frankopana Slunjskih, čije ruševine kriju mnoge tajne, dolazi se do treće točke, nazvane PUTEVIMA FRANKOPANA. Ovdje se posjetitelje upoznaje s burnom poviješću slunjskog kraja, legendama o vilama i ratnicima, te pričama o ratovima i ljubavima njegovih stanovnika koje se prenose s koljena na koljeno.

Zatim se ruta vraća preko Moćanovog mosta, te uz obalu rijeke vodi do Stare centrale i novoizgrađenih sjenica za odmor, na posljednju točku, pod nazivom TAJNI STANOVNICI DIVLJINE gdje se posjetitelji mogu opustiti, odmoriti i po želji održati i piknik, usput čuvši priče o fenomenu sedrenja, zaštićenim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama i njihovim staništima, te saznati više o važnosti, očuvanju i zaštiti istih.

Dok Slunjčica teče, vi hodajte

Sve dodatne informacije možete dobiti na kontakt:

Nikola Butina, čuvar prirode
JU NATURA VIVA

KONTAKT ZA REZERVACIJE i NAJAVE:
Nikola Butina
Mob: 091 9349 134
E-mail: nikola.butina@naturaviva.hr
Web: www.naturaviva.hr

Autor naslovne fotografije: GIF produkcija