Hibernacija šišmiša u Baraćevim špiljama

Baraćeve špilje zatvorene su za posjećivanje od studenog 2022. do ožujka 2023. godine radi hibernacije, odnosno zimskog sna, šišmiša. Krajem siječnja sljedeće godine, svoja vrata za posjećivanje otvara Speleon, novoopremljeni centar podzemne baštine, gdje će posjetitelji imati priliku otkritu svijet tajanstvenog podzemlja i saznati kako je izgledao život u Baraćevim špiljama za vrijeme ledenog doba!

Gornja i Donja Baraćeva špilja, stalno su stanište dvije vrste šišmiša, velikog i malog potkovnjaka, a kroz posljednjih nekoliko godina zabilježene su i jedinke drugih vrsta. Obzirom da prilikom hibernacije jedinke koje imamo u Gornjoj Baraćevoj špilji borave najvećim dijelom u turističkom dijelu špilje, taj dio godine špilja je zatvorena za posjećivanje. Mjere zaštite (neuznemiravanja šišmiša) pokazale su se uspješnima, jer je brojno stanje i rasprostranjenost jedinki u špilji unatrag nekoliko godina jednaka.

Za sve ljubitelje prirode i rekreacije pješačke staze kraj Baraćevih špilja, ostat će otvorene za posjećivanje, no ne preporučuje se kretanje njima u slučaju loših vremenskih prilika! Više o pješačkim stazama saznajte na: https://baraceve-spilje.hr/pjesacke-staze/.